Bokashi

BOKASHIN ABC

Mitä on bokashi? Tämän kysymyksen olen kuullut aika monesti viime vuosien aikana ja aina tunnun saavan hurjan intoa-piukassa -kohtauksen, kun joku sen esittää. Jospa nyt tähän yrittäisin ihan rauhallisesti asian selittää, onhan kyseessä japanilainen tapa hoitaa biojätteet. Ja japanilaiset jos ketkä ovat rauhallista porukkaa!

Bokashi kehitettiin jo 70-luvulla vaihtoehdoksi kemialliseen lannoitukseen perustuvalle viljelylle ja se perustuu kasvualustan mikrobistoon, joka vaikuttaa vahvasti kasvien kasvuun. Kun mikrobeista tehdään tietynlainen seos, se hajottaa tehokkaasti eloperäistä ainesta. Japanilaisen professorin kehittämä mikrobiseos sisältää maitohappobakteereita, hiivaa ja fototrooppisia bakteereita. Kaupallisena tuotteena tämä seos, joka on imeytetty leserouheeseen, tuli markkinoille 1982. On melkoisen kummallista, miten kauan tämän metodin Suomeen rantautuminen on kestänyt.

Itse törmäsin bokashiin ruotsalaisten viljelijöiden bloggauksissa ja podcasteissa. Kesti jonkun aikaa ennen kuin sain tarpeeksi tietoa täällä Suomessa asioista. Varsinkin kun en sitten millään olisi halunnut Facebookia käyttää! Annoin bokashin vuoksi periksi. Onneksi, sieltähän löytyi aivan mahtava parviälyä hyväkseen käyttävä, iloinen Bokashi Suomi -ryhmä, joka auttaa aina, jos meinaa usko tai osaaminen loppua. Kun ryhmän jäseneksi sitten liityin, alkoikin ihan uusi viljelijäelämä tässä huushollissa. Alkoi armoton biojätteiden kerääminen pienestä taloudesta kun on kyse.

Ensimmäiset pari viikkoa mies sai joka päivä uunivihanneksia – kuorittavia sellaisia siis – ja banaaniakin tuli syötyä normaalia enemmän. Jopa iäkkään naapurin jätteet valjastettiin meidän kasvimaan maanparannushommiin. Ne muuten tulevat nykyään rollaattorilla postilaatikolle, josta tämä bokashitäti ne sitten noutaa. Olen Bokashi Suomi -ryhmässä törmännyt niihinkin, jotka hienovaraista (tai joskus selkeää diktaattorimaista) dyykkausta harrastavat työpaikallaan tai joskus ihan kadulla. Kaikki keinot on sallittuja sodassa ja bokashissa, kuten jo vanha sanonta kuuluu.

Asiaan…  Mitä on bokashi? Yritän tehdä asiasta tässä mahdollisimman yksinkertaisen, koska kun itse aloitin, oli koko juttu jotenkin niin kovasti monimutkaisen oloinen. Tosiasia kuitenkin on, että bokashia yksinkertaisempaa maanparannusmenetelmää ei ole!

Tässä piirretty kuvasarja asiasta, sitten kuva kuvalta tarkempi selitys:

Tietoa bokashista

Pilko

Pilko biojätteet pieniksi, haarukkapala-ajatus on ihan käypä neuvo. Kerää päivän mittaan tulevat biot johonkin sopivaan astiaan, jota pidät tiskipöydällä tai sen alla. Itse käytän pilkkomiseen saksia, mutta teet homman kuten parhaaksi näet.

Kippaa

Kippaa kerran päivässä tai joka toinen päivä kerätyt biot bokashiämpäriin

Tiivistä

Tiivistä massa hyvin, jotta biojen väliin jää mahdollisimman vähän ilmaa

Ripottele rouhetta

Ripottele rouhetta päälle, noin rkl per litra pilkottua jätettä, jos käytät kuivaa rouhetta. Bokashi on anaerobinen eli hapeton menetelmä. Siksi ämpäri avataan korkeintaan kerran päivässä, lisätään biot sekä rouhe, suljetaan ja ilmat suhautetaan kannen yhdestä reunasta ulos. Kun ämpärissä ei alkupäivinä ole paljon tavaraa, sinne jää tietysti aina jonkun verran ilmaa. Sen vuoksi sitä voi aina silloin tällöin suhautella. Pidä toista kämmentä kevyesti kannen keskiosan päälle ja raota pikaisesti kannen kulmasta. Yleensä kuuluu pieni suhaus.

Osa meistä bokashoijista käyttää rouheen sijaan EM Active -mikrobiliuosta ja/tai EM-aktivoitua biohiiltä (mahtavia tuotteita molemmat!). Sanoisin kuitenkin, että aloittelijan kannattaa ensin käyttää rouhetta ja kun prosessi tulee tutuksi, voi aloittaa erilaiset kokeilut. Kosteustasapaino on tärkeä juttu onnistumisen kanssa ja rouheella aloittelija pääsee varmimmin oikeaan lopputulokseen. 

ITUAShopin bokashikumppani on Loviisassa toimiva verkkokauppa  https://viidakkotohtori.fi/ 

Valuta

Uuden ämpärin kanssa noin parin viikon päästä alkaa usein muodostua nestettä, joka valutetaan hanasta ulos ja ta-daa! Siinä sinulla on mahtava lannoite, jolla kukitat jopa orkideat uudelleen. Kannattaa tosin muistaa, että kyseessä on hurjan voimakas litku, vain 1 tl litraan vettä riittää lannoitteeksi kasveille.

Täytä ämpäri

Täytä ämpäri piripintaan. Kun ämpäri on aivan täynnä, kansi pidetään kiinni 2-3 viikkoa, suhautat vain ilmat pois sen jälkeen, kun olet valuttanut nestettä. Tämän voit tehdä 3-5 päivän välein tai aina kun tarvitset lannoitetta. Näiden viikkojen aikana biot fermentoituvat ja sinä aloitat toisen ämpärin täyttämisen.

Kun massa on hyvin fermentoitunut, tehdään ns. multatehdas esim. leveäpohjaiseen saaviin, Ikean säkkeihin, ruukkuihin jne. Kippaa ämpärin massa kottikärryihin vanhan mullan kera ja sekoita hyvin. Sitten saavin pohjalle ensin vanhaa multaa (ja halutessasi biohiiltä imemään kosteutta ja ravinteita), sen päälle sekoitettua massaa ja hajukanneksi kasaat vielä kerroksen vanhaa multaa.  Lämpiminä vuodenaikoina odotellaan kaksi viikkoa ja lopputuloksena saat elävää, hyvin ravinteikasta multaa. Tässä vaiheessa multautuminen vaatii happea eli massaa ei saa laittaa tiiviiseen laatikkoon. 

Tästä yllä olevasta multautumisvaiheesta käytetään usein siis nimitystä multatehdas ja ihmisiä tuntuu kovasti hirvittävän tämä operaatio, erityisesti talvella. Turhaan! ITUAssa käy rouhe- ja EM-ostoksilla jopa parvekkeella bokashoivia, joten asiat järjestyvät kyllä askel kerrallaan, kunhan vain uskaltaa aloittaa prosessin. 

Yksinkertaisimmillaan voisin sanoa, että bokashointi onnistuu, kunhan muistaa pilkkoa biot pieneksi, pitää kannen tiukasti kiinni ja lisätä sopivan määrän rouhetta. On tietysti paljon pikkuasioita, jotka selviävät tekijälleen siinä prosessin aikana.

Bokashoida voi kesäaikaan myös esim. rikkaruohoja tai tehdä tuoksuvaa (ei siis haisevaa!) nokkoskäytettä, jonka veroista kastelulannoitetta saa hakea! Nämä ovat kuitenkin vasta seuraava askel, nyt kannattaa ottaa se aivan ensimmäinen ja tehdä ekoteko: aloittaa päästötön biojätteiden bokashointi!

Tuntuuko vieläkin hankalalta?

 Jos haluat varmistella onnistumisen ja tuntuu että pientä lisäneuvontaa kaipaisit, ilmoitat vain asiasta minulle ja järjestämme tapaamisen Logomoon. Tervetuloa ihastumaan bokashin hyvää tekevään maailmaan!

Scroll to Top