Idätys ja versotus
Miksi?
Pienessä siemenessä on varastoituna kaikki se, mitä haemme kasviksista: valtava määrä huipputerveellisiä ravintoaineita, joista osa jopa vain lisääntyy, kun siemenen idättää. Jos syö monipuolisesti ituja, saa kaikki ihmisen tarvitsemat ravintoaineet. Meille Suomessa on aikamoinen tieto jo se, että esimerkiksi 100 grammassa alfalfan ituja on 1040 kansainvälistä yksikköä D-vitamiinia, kun päivätarve on noin 400 ky! Kun idätät, versotat tai liotat siemeniä, papuja tai pähkinöitä, ne ikään kuin heräävät henkiin ja ravintoaineet muuttuvat helpommin sulaviksi. Fytiinihappo hajoaa idätettäessä, kivennäisaineet imeytyvät elimistöön paremmin ja entsyymipitoisuus kasvaa. Idut sopivat myös herkkävatsaisille (varovaisuutta ehkä näiden kanssa: herne, kikherne, soijapavut) ja mm. FODMAP-ruokavaliossa ne luokitellaan vapaasti syötäviin kasviksiin. Kaiken muun hyvän päälle tämä superruoka on edullista.
Mitä nämä terveyspommit oikeasti sisältävät?
Idut ovat tuoretta kasvisruokaa, jossa on mm. A-, B-, E-, C-, D ja K-vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuitua, kasvientsyymejä, hyviä hiilihydraatteja (mm. prebiootteja), fenoleja ja antioksidantteja, lehtivihreää, helposti sulavaa proteiinia sekä kuitua.
Miten idätetyt siemenet vaikuttavat meihin?
- suojaavat solujen informaatiojärjestelmää
- itujen kasvientsyymit aktivoivat entsyymijärjestelmäämme ja tehostavat kehon rasva-aineenvaihduntaa
- prebiootit (usein hiilihydraatteja) ovat herkkua hyville suolistobakteereillemme – ne ovat sulamatonta kuitua, joka ruokkii suolistossa jo eläviä probiootteja ja auttaa niitä lisääntymään
- palkokasvien kaasuja tuottavat ainesosat vähenevät oleellisesti tai häviävät kokonaan
- itujen glykeeminen indeksi on matala, joten ne nostavat verensokeria hitaasti.
Miten?
1) Liota luomusiemeniä runsaassa vedessä yön yli (6-24 tuntia riippuen siemenestä). Usein ohjeeksi annetaan, että jollei ole lähde- tai kaivovettä, kannattaisi vesi keittää ja antaa hapettua (itse en ole koskaan tätä tehnyt silloinkaan, kun kaupungissa asuin).
2) Kaada liotusvesi pois tai kastele sillä huonekasvit. Huuhtele. Jos käytät huoneenlämpöistä vettä, prosessi on nopeampi.
3) Jos idätät lasipurkissa (verkkokansi/sideharso/valoverhon pala suuaukolla välttämätön), laita se huuhtelun jälkeen ylösalaisin alimmalle hyllylle tiskikaapissa hieman vinossa, jotta ylimääräinen vesi valuu pois. Ilman täytyy kiertää hyvin, ettei siemenet pääse homehtumaan.
4) Huuhtele vähintään 2 kertaa päivässä.
5) Kun idut ovat valmiita (useimmiten 3-6 päivän päästä), voit halutessasi laittaa ne valoon, jolloin ne vihertyvät kauniisti, sopii mm. alfalfalle. Laita valmiit idut jääkaappiin kannelliseen astiaan ja huuhtele aina ennen syöntiä. Ei siis erityisen vaikeatakaan tämä superruoan tekeminen!