Puutarhaan

Mitä kaikkea voisi tarkoittaa ITUA puutarhaan?  Pyrkimyksenä on kuunnella herkällä korvalla niitä monenlaisia ajatuksia, joita maailmalla on milloinkin puheenaiheena, mutta tietyistä asioista pidetään lujasti kiinni: kaiken kasvattamisen ja viljelyn tulee olla järkevää, maaperää uudistavaa ja/tai parantavaa sekä luontoa suojaavaa. Ruoan, kukkien, puiden ja kaiken puutarhailun täytyy luoda lisäarvoa luonnolle. Valtaisan nykytiedon valossa olisi hölmöä viljellä jotain vain siksi, että "minä" saisin herkullisia vihanneksia, kauniita kukkia ja komeita puita, kun homman voi yhtä hyvin hoitaa niin, että luonto laajasti ajateltuna hyötyy tekemisistämme.

Kaiken lisäksi tämä usein tarkoittaa sitä, että se "minä" pääsee helpommalla ja vähemmällä työllä! Kun tekee asiat oikein tai edes mahdollisimman hyvin, luonto itse hoitaa tuholaiset, tarvittavan kosteuden, kovettuvan maanpinnan ja monet muut puutarhurin normaaleina pidetyt ongelmat. Niitä ongelmia ei tarvita! Tämä ei tietysti tarkoita, että kaikki aina onnistuisi sataprosenttisesti, mutta matkalla oppii lisää. Se mikä on kaikkein jännittävintä, on oppia tulkitsemaan luonnon mekanismeja ja sitä kautta nauttimaan niistä miljoonista pikkuasioista, joista terve luonto ja sitä kautta me itse rakennumme.

Tähän puutarhailukuvaan liittyy mm. seuraavat asiat ja virtaukset:
-permakulttuuri
-bokashi ja kompostointi
-hyvismikrobit
-biohiili ja luomulannoitteet
-kate- ja no dig -viljely
-monivuotiset syötävät kasvit

ITUAShopin valikoima sisältää mm.:
- bokashitarvikkeet https://viidakkotohtori.fi/
- (luomu)siemenet mm. Italiasta http://www.franchisementi.it/ja Latviasta
- biohiili https://carbons.fi/biohiili/
- liima-ansat keittiöön ja kasvihuoneeseen
-luomulannoitteet (veri- ja luujauho) ja hajuton Fertilex-kanankakka https://fertilex.fi/

Erityishuomion saavat yrtit, joita esitellään ITUAShopin Facebook-sivulla. Vuoden -21 mahtiuutuus oli villifenkoli, jota moni itualainen kasvatti. Nyt odotamme jännityksellä, miten italiatar kestää  Suomen talven, perenna kun kuitenkin on.

ITUAShopissa saatat asiakkaana törmätä jokseenkin samalla tavalla ajatteleviin ihmisiin ja monen monta jännittävää porinahetkeä on tullut todistetuksi, kun kävijät intoutuvat kokemuksistaan kertomaan. ITUA onkin koukuttanut pitäjänsä eli minut Tiinan siten, ettei toimintaa ole voinut lopettaa, vaikka Shopin pyörittämistä voisi ehkä kalliiksi harrastukseksi kuvata. 😉

Ei tässä ehkä varsinaisia maailmanparantajia olla, mutta maanparantajia kyllä. Ja sitä kauttahan se maailmakin paranee!

Liity mukaan ITUAlaisiin

Parhaillaan on mietinnän alla, millaisia kursseja ihmiset haluaisivat ja tarvitsisivat liittyen puutarhailuun, viljelyyn, maanparannukseen ja kasveihin. Jos sinulla on pieninkin idea tähän, laita ihmeessä toivomus tulemaan ja katsotaan, onnistuisimmeko löytämään oikeat ihmiset ja sopivat aiheet.Olet lämpimästi tervetullut itualaiseksi itualaisten joukkoon!

Scroll to Top