RIKKARUOHOJEN FERMENTOINTI – PIKAOHJE PIKAMULTAILUUN
TARVIKKEET:
– vanha multapussi tai suht paksu jätesäkki
– vihermateriaalia pihalta ja puutarhasta
– vettä ja EMa-mikrobiliuosta – löytyy litran pulloissa ja 2,7 litran hanallisissa pusseissa (ITUAShopista vain kotimaisia Viidakkotohtorin tuotteita)
**
OHJE:
Kerää vihermateriaalia pitkin pihoja: hommaan käy kaikki rikkaruohot, liikaa leviävät kasvit, kasvihuonekasvien trimmausjätteet ja mitä nyt kukin pihalta ja puutarhasta löytää.
Sullo kaikki tiukasti pussiin. Mikäli on erittäin kuivaa materiaalia, sen voi ensin huljutella vaikka vesisaavissa. Pussiin ahtamista jatketaan kunnes on niin täynnä, että vielä saat pussin suun kiinni. Sitten teet halutessasi toisen pussin ja vaikka kolmannenkin.
EMa-liuoksen teet suhteella 1 dl EMaa yhteen litraan vettä ja tämä määrä riittää 100 litralle viherjätettä. Kastele pusseissa oleva massa liuoksella. Kun pussi on kiinni, istahda vielä varmuudeksi päälle, jotta saat loputkin ilmat – tai ainakin suurimman osan – pussista ulos.
Tuuppaa jonnekin puskan alle varjoon (ja ehkä myös silmiltäsi piiloon). Nyt lämpimään kesäaikaan hapattuminen eli fermentoituminen tapahtuu nopeasti. Anna olla viikosta kahteen pussin kaikessa rauhassa. Mikäli satut muistamaan, voit hyvin kääntää pussin toiselle kyljelle, jotta neste hiukan jakautuu uudelleen ja kosteus pysyy joka puolella massaa.
Seuraavaksi tehtailetkin sitten jo omaa multaa! Kun on rikkaruohot ja esim. tomaatinlehdet ja -varkaat kyseessä, voit kumota pussin halutessasi suoraan maahan sellaiseen kohtaan, jossa joko haluat parantaa maata tai josta voit myöhemmin hakea hyvää multaa. Tämä vaihe kestää myös sen reilun viikon tai kaksi lämpöisillä keleillä.
Et voilà, olet muuttanut rikkaruohot ja viherjätteen hienoksi mullaksi! Eikä tarvitse kuskata hyvää materiaalia mihinkään pois omalta pihalta 🙂
Mikäli fermententoit vieraslajeja (esim. lupiini) tai jo siementävässä vaiheessa olevaa materiaalia, jonka et halua leviävän, pidennät vain simppelisti fermentoinnin aikaa, ehkä pariin kuukauteen tai talven yli. Jos mukana paksuja, isoja juuria, pilko pienemmiksi, jotta hapatus pääsee niidenkin osalta pikaisesti käyntiin.
Miksi kuvana kesäkukkakimppu? No, sehän sitten lopuksi myös fermentoidaan uuden mullan ainekseksi. Ja onhan se nyt paljon nätimpi kuin kasa rikkaruohoja kerättynä 😉

Mikäli lisäkysymyksiä herää pikaohjeen luettuasi, tänne vaan kirjailet niitä tai tietysti myös FB:n ja/tai Instan kommenteissa onnistuu myös. / Tiina