LEMPILITKUNI: EM Clear

LEMPILITKUNI: EM Clear 

Saanen esitellä lempilitkuni: Tohtorin EM Clear. Kyseessä on todellinen jokapaikan höylä! Kotiin, puutarhaan, veneeseen, matkailuautoon – puhdistukseen, maanparannukseen, hajun- ja homeenpoistoon. Meidän huushollissa (sis. teräsveneen) ei enää tultaisi toimeen ilman tätä tuotetta. 

Koska EM Clearillä on niin mahdottoman monta käyttömahdollisuutta, listailen tähän sellaisia, jotka olen joko itse kokeillut tai oppinut luotettavista lähteistä. Näiden lisäksi voit halutessasi kokeilla sitä ihan omiin tarkoituksiisi. Neste ei sisällä mitään kemikaalia, hajusteita tai muutakaan, mikä voisi aiheuttaa mitään pahaa millekään tai kenellekään.

maanparannus – Euroopassa ammattilaiset käyttävät maanviljelyssä, sopii myös luomuviljelyssä käytettäväksi (EG) 834/2007 AT-BIO-301)

puhdistusaine – sopii puu-, metalli-, muovi-, laminaatti-, posliinipinnoille jne. Kaikki kodin pinnat voi pestä/pyyhkiä laimennetulla EM Clearillä. Myös tekstiilien pesu ja/tai raikastaminen suihkuttamalla. Ei tarvitse huuhdella pois. Veteen sekoitettuna suihkupullossa mikrobit kestävät aktiivisina eli tehokkaina noin vuorokauden. Jos suihkepulloon jää päivän hommilta jo laimennettua EM Cleariä, voit kastella kasveja, suihkuttaa niiden lehtiä tai suihkauttaa WC-pöntön reunoille, jolloin aine jää vaikuttamaan pidemmäksi aikaa. 

komposti ja bokashi – osa bokashoijista käyttää rouheen sijaan tai vuorotellen rouheen kanssa bokashiämpäriin. Muutama suihkaus tiivistettyjen biojen päälle. Tavanomaiseenkin kompostiin sitä kannattaa hujauttaa, koska se tehostaa sitäkin prosessia. Tähän hommaan sopii tietysti myös Tohtorin tummempi EMa.

hedelmät, marjat ja muut ruokatuotteet – voit suihkuttaa kaupasta kotiin tuomasi hedelmät tai upottaa ne veteen, jossa loraus EM Cleariä. Pienen hetken päästä nostat pois ja annat olla pyyhkeen päällä. Ei tarvitse siis enää huuhdella ennen syöntiä. Tarvittaessa tämän voi tehdä myös vaikkapa mansikoiden kanssa. Käsittely paitsi puhdistaa myös pidentää säilyvyyttä.

kotieläimet – petipaikat suihkutellaan hajuttomiksi. Nestettä voi laimennettuna suihkuttaa myös koiran turkkiin ja moni laittaa pienen lorauksen myös koiransa juomaveteen lisätäkseen terveellisiä maitohappobakteereita sen ruokavalioon. 

pyykinpesu – voi käyttää myös pesukoneessa, on parhaimmillaan korkeimmillaan 40 asteen pesuissa. Kaada 1½-2 korkillista pesupalloon tai pesuainelokeroon, anna koneen ottaa vesi sisään ja sammuta kone. Anna vaikuttaa noin ½-1 tuntia ja sitten taas napsautat koneen päälle. Toisaalta kun itualaisilta olen asiaa tiedustellut, ovat melko monet ihan ilman pysäytystä pyykänneet, joten vaikuttaa tulevan puhdasta niinkin! Itse laitan myös ½ korkillista huuhteluainelokeroon. Veneessä/matkalla pikkupyykkään seuraavasti: ämpäriin vettä, perään loraus EM Cleariä ja vaatteet sekaan. Unohdetaan jonnekin ja nyrkkeillään vaatteita ehkä kerran, pari tuona aikana. Sitten vain nostellaan kuivumaan. Aika helppoa! 

hajunpoisto – konkarijääkiekkoa harrastavalla miehellä on neopreeniset polvisuojat, arvannet hajun tason. Ämpäriin vettä, loraus Cleariä, suojat likoamaan vaikkapa vartiksi, nostetaan pois, puristetaan enimmät vedet, kuivumaan, tadaa: ei haise! Ja ämpäriin jääneellä vedellä voi kastella kukkaset. Niitä jääkiekkokamppeitakin käyn salaa suihkimassa perunakellarissa. Veneessä mies ihan itse pilssiin silloin tällöin suihkii hajujen poistamiseksi. Hän myös pyyhkii veneen sisätilassa olevat puiset listat EM Clearillä – ei tule talvella tyypillistä hometta pintaan! Auton penkkien raikastus käy myös mainiosti tällä. Moni on kellariaankin suihkutellut hajuja poistaakseen.

rakentaminen – EM Cleariä voi sekoittaa suoraan rakennusmateriaaleihin, esim. sementtiin, laastiin tai maaliin, poistamaan vahingollisten aineiden negatiivisia vaikutuksia ja parantamaan homeenesto-ominaisuuksia. 

Säilytys

Säilytä pullo hyvin suljettuna, pimeässä ja huoneenlämmössä tai vielä mieluummin viileässä, ei kuitenkaan jääkaapin kylmyydessä. Purista hieman pulloa ennen kuin suljet korkin, näin saat hiukan ilmaa pois pullosta.

Sisältö

EM on sekoitus maitohappobakteereja (Lactobacillus casei, Lactobacillus plantarum), fotosynteesbiakteereja (Rhodopseudomonas palustris) ja hiivasieniä (Saccharomyces cerevisiae).  Luokitellaan 1-luokkaan mikro-organismeihin, eli ovat vaarattomia sekä ihmisille että eläimille.

Laimennus

Tavalliseen yleispuhdistukseen laimenna suhteessa 1:100. Eläinten häkkeihin ja hajujen poistossa lisää 5 litraan vettä 5-15 ml Cleariä. Ikkunoiden ja kasvihuoneen pesussa riittää aivan minimaalinen määrä Cleariä eli litraan vettä vain 1-3 ml Cleariä. Suurempi määrä saattaa jättää raitoja ikkunaan. Pintoja puhdistettaessa annetaan suihkutuksen jälkeen vaikuttaa hetken ennen kuivalla liinalla pyyhkimistä. Voit myös suihkuttaa verhoihin, huonekaluihin, mattoihin raikastamaan niitä sekä toisaalta hedelmien ja vihannesten päälle puhdistamaan mahdollisia epäpuhtauksia tai myrkkyjä. 

Puutarhassa: kasteluun, kasvien suihkutteluun, maan elvyttämiseen sekä kompostiin aktivaattoriksi 20 ml  litraan vettä. 

Bokashiämpäriin suihkutettuna suhteella 1:10.

Laimennettu seos tulee käyttää vuorokauden sisään, jolloin mikrobit ovat aktiivisimmallaan. Kyllä loput voi käyttää seuraavanakin päivänä, mutta on saattanut hiukan teho jo vähetä.

Jos olet jo tutustunut Tohtorin EMa-mikrobiliuoksen käyttöön, voit tätä Clear-vaihtoehtoa käyttää samalla tavalla. Etuna kodin sisätiloissa on, ettei Clear värjää vaaleita pintoja, kuten tummempi EMa saattaa tehdä. 

Laita ihmeessä tiedokseni, jos olet kokeillut EM Cleariä johonkin yllä mainitsemattomaan tarkoitukseen, voin sitten lisäillä tekstiin!

EM Clear tulee Turkuun ITUAn bokashikumppanilta Loviisasta https://viidakkotohtori.fi/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vieritä ylös