Hiukan herkullisista italialaispavuista

Moni itualainen osti keväällä 21 maukastakin maukkaampia Merveille de Piemonte -papuja (kuvassa) viljeltäväksi. Syksyn mittaan selvisi, että hiukan oli hakusessa käyttö.

Tässä pieni tietoisku: Piemontet on tarkoitus syödä kokonaisina, vielä melko litteinä palkoina. Ei siis (kannata) odotella, että kovasti turpoavat ja muodostavat uusia papusia. Jos haluat seuraavan vuoden siemeniksi niitä kasvattaa tai jos itse pavut haluat kuivattaa talven varuiksi, silloin ilman muuta annat vain jatkaa kasvua penkissä, kunnes tuleentuvat eli menevät vähän ruman näköisiksi, sitten riivitään ja kuivatetaan. Suosittelen kuitenkin lämpimästi ainakin jokusen kappaleen kokonaisena keittämään suoraan kasvimaalta ja nautiskelemaan voin tai oliiviöljyn kera! Kuvassa Piemontet ovat väritykseltään juuri siinä herkullisimmassa vaiheessaan. Kun kasvu alkaa, väritys on hieman vaisumpi, silloin siis kannattaa vielä odottaa (ja ehkä kylminä öinä harsottaa, italiattaria kun ovat) ja saattavat myös pituutta kasvaa aika tavalla. Vasemmalla kuvassa on se maailman parhaaksi pavuksi tituleerattu Borlotto/Borlotti, jonka kanssa voit tehdä juuri samoin kuin Piemontien kanssa. Sitäkin taisi muutama teistä nimittäin napata mukaansa keväällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Vieritä ylös