Kehäkukkaa ihon iloksi

Kehäkukalla on monenlaisia terveysvaikutuksia, joista ehkä tärkeimmät ovat on ihon ja silmien terveys. Se rauhoittaa ja puhdistaa ja sopii kaikille ihotyypeille. Siitä tehdään kasvovesiä, voiteita, puhdistusmaitoja ja sitä voi käyttää silmähauteissa, kylvyissä ja höyrytyksissä. Vaaleahiuksinen huuhtelee sillä myös tuomaan hiuksiin kullanhohdetta. Kehäkukan voimakkaat antioksidantit auttavat haavoja ja palovammoja paranemaan nopeasti ja onpa laitakukista tehtyä öljyä testattu tuloksekkaasti turvotukseen ja ihovammoihin, joita rintasyöpäpotilaat saavat sädehoidon seurauksena.

Kerään joka vuosi isoja määriä oransseja kehäkukkia ja kuivatan, milloin ihan pöydällä ritilän päällä (kestää yllättävän kauan) tai kuivurissa miedolla lämmöllä, ehdottomasti alle 40 asteessa. Keräämällä saa kasvin myös kasvattamaan kauan ja paljon lisää kukkia, joten satoa saa pitkään syksyyn. Kuvassa syyskuussa aurinkoisena hohtava penkki oikein pilvisenä päivänä.

Koska syksy on aina puutarhurille melkoista haipakkaa, toimin kahdella laiskan naisen tavalla. Toisaalta huitelen terälehtiä puuron, salaatin, leivän ja ruoka-annosten päälle ja teen sekaan yrttien kanssa. Jo pelkkä näky ilahduttaa, mutta kiva on myös tietää saavansa mm. luteiinia (antioksidantti) sisuksiinsa. Näin teen sekä tuoreista että kuivatuista terälehdistä.

Toinen tapa on yhtä helppo, mutta lopputulos kestää hiukan kauemmin valmistua: kehäkukkaöljy. Ensin kuivattuja kukintoja lasipurkkiin, päälle oliiviöljyä niin että materiaali peittyy ja ehkä sentti vielä yli.  Ohjeissa aina muistutetaan, että on käytettävä laadukasta öljyä. Itualaiselle helppo ratkaisu: Happy Olive 😊 Annetaan olla 3-5 viikkoa huoneenlämmössä. Jos käytät tummaa lasipurkkia, voit asettaa purkin aurinkoiselle ikkunalle. Kun terälehdet ovat pudonneet pohjalle, öljy on valmis. Siilataan terälehdet pois ja voilà: huippuöljyä käytettäväksi sellaisenaan tai jatkojalostukseen – moni tekee esim. voidetta tai shampoota. Öljy säilyy kauan, jos sen pitää suht viileässä.

Paras materiaali terveysvaikutusten kannalta saadaan oransseista kukista, koska ne sisältävät eniten vahvaa antioksidanttia. Siksi kerään myös muun värisiä kukintoja, mutta niitä lisäilen lähinnä kukkakimppuihin enkä siis säilö. Toisaalta, kyllähän syyskimpuillakin on oma tervehdyttävä vaikutuksensa, eikö?

Käytätkö itse kehäkukkia, säilötkö? Kaikki ideat ovat tervetulleita – saat ne itualaisten näkyville kommentoimalla tähän artikkelin alle.

3 ajatusta aiheesta “Kehäkukkaa ihon iloksi”

  1. Olen käyttänyt kaupasta saatavaa kehäkukkavoidetta kantapäiden halkeilun estoon ja jalassani muhivan ruurun hoitoon.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top